Bu seferki tarifimiz Murat Bey ve elbette annemden. Bana sadece fotoğraflamak ve ayrıntılı bir şekilde yazmak düştü. Böylesi de oldukça kolay oluyormuş, başkası yaparken dikkatlice bakmak ve sadece fotoğraf çekmek. Ankara’da iken aklıma künefe peyniri almak geldi. Bu peynir çok da dayanıklı bir peynir değil. Bekletip Kastamonu’ya götürmem imkansız, hemen ekşiyor. O gün de balık yapacaktık. Kardeşimin eşinin yaptığı künefeden daha önce de yemiştim, oldukça güzeldi. Ben de künefe yapıyorum ama bu sefer benden daha fazla tecrübe etmiş birini seyredip ayrıntıları iyice not edeyim dedim. Böylece Murat Bey’i mutfağa aldık. Böylece benim künefeyi daha kalın yaptığımı görmüş oldum. Künefeyi elle değil de diğer tabağın tabanı ile bastırıp inceltmesi de bir ayrıntıydı. Ayrıca altı kızarmış mı diye bıçakla kenardan bakmasını da böylece öğrendim. Mutfakta kullandığınız her malzemenin iyi olmasına da dikkat edin derim bu arada. Belki çok az bir miktar ve sadece tabağı yağlamak için tereyağı kullanıyorsunuz ama onun tadı bile tatlınızın tadını etkiliyor. Peynir de künefe için en önemli malzeme. Suda bekletilmiş değişik kaşar peynirlerle yapıldığını falan duydum ama olmuyor. Gerçek künefe ğeyniri kullanırsanız çok farklı olduğunu görüyorsunuz. O da ancak bazı peynircilerde bulunuyor. Büyük marketlerde falan yok. Bulabilirseniz deneyin.Kolay gelsin.
MALZEMELER:
250 gr. kadayıf
250 gr. künefe peyniri
50 gr. tereyağı
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
YAPALIM:
- İlk olarak şerbeti kaynatılır. Su ve toz şeker bir tencereye koyup kaynadıktan sonra 5 dakika daha beklenir ve tencere ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Tatlınızı pişirdiğinizde şerbetin soğuk olması gerekiyor.
- Künefeyi yapmak için de taze kadayıf yaklaşık 1 cm uzunluğunda küçük küçük doğranır. Künefeyi yapmak için en güzel tabak bu iş için özel olarak hazırlanmış tabaklardır. Çünkü bu tabaklarla ocakta pişirmek ve ters çevirmek çok daha kolay olacaktır.
- Künefe tabağı yumuşak tereyağı ile yağlanır. Varsa eğer bir miktar, yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar pekmez de sürülebilir. Künefenin kızarmasını kolaylaştıracaktır. Biz pekmezsiz yaptık ama yine de çok güzel kızardı.
- Tereyağı ile yağlanmış tabağa ince kesilmiş kadayıfın yarısı konur. Elinizle ya da tabağın diğer yarısının tabanı ile bastırılır.
- Üzerin rendelenmiş ya da ince ince kesilmiş künefe peyniri ile tamamen kaplanır. Künefe peynirinin özelliği tuzsuz olmasıdır. Görüntüsü beyaz peynire benzer ama piştiği zaman kaşar peyniri gibi uzayabilir. Tuzu da olmadığı için tatlının içinde peynir olduğunu anlamazsınız.
- Peynirlerin üzerine kadayıfın kalan yarısı yayılır ve yine bastırılarak incelmesi sağlanır.
- Künefe tabağı birbirinin üzerine tam olarak kapanan iki yarıdan oluşuyor. Çevirdiğiniz zaman diğer tarafını da rahatlıkla pişirebiliyorsunuz. Sıra geldi pişirmeye. Belki künefenin en zor kısmı burası. Fazla harlı yanmayan bir ateşin üzerinde devamlı çevirerek ve altının yanmamasına dikkat ederek yalnızca nar gibi kızarmasını sağlamanız gerekiyor. Erken alırsanız bu sefer de künefeniz pişmeyecektir. Bunun için arada bir bıçakla tatlının kenarından kaldırıp dikkatlice bakabilirsiniz. Tabi bu arada şeklini de bozmamalısınız.
- Bir tarafı pişti ise yağlanmış olan tabağın üst kapağını da üzerine kapatıp ters çevirin aynı işlemi künefenin diğer tarafına da yapın.
- Her iki tarafı da kızarmışsa künefeniz hazır demektir. Üzerindeki kapağı alın ve sıcak künefenin üzerine daha önce pişirip soğuttuğunuz şerbeti dikkatlice dökün ve de soğumadan misafirlerinize servis edin. Şerbetiniz henüz soğumamışsa tatlınız hamur olur ve onca emeğiniz boşa gider. Ama güzel bir künefe peyniri ile nar gibi de kızartmışsanız, keserken peyniriniz uzayacak, tadı da nefis olacaktır. Hadi afiyet olsun.