Fesleğen zamanı, yani tam da pesto yapma zamanı. Tabi güzel fesleğenler bulabiliyorsanız. Böyle küçük yerlerde pek tercih edilmeyen ya da pek fazla nasıl kullanılacağı bilinmeyen bir yeşillik olduğu için bulmakta zorlanıyoruz. Esnafın elinde çok çabuk bozulduğu için sanırım getirmek istemiyorlar. Geçen sene pazarda bulup elindeki tüm fesleğenleri aldığım için hem ben memnun kalmıştım, hem de aldığım pazarcı. Bu kadar çok fesleğeni ne yapacağımı da merak etmiştir sanırım. Ama ben de hazır bulmuşken hepsini pesto yapıp dondurucuya kaldırmıştım. Şimdi onlar bitince yenilerini yapmak için gözüm hep yeşilliklerdeydi. Sonunda da İstanbul’da bulunca hemen aldım. Nemlenmesin diye havlu peçetelere sarıp buraya getirdim ve hemen ertesi gün de sos haline geldiler.
Pesto yapmak için birkaç hazırlık aşaması var, onlar tamam olunca sos haline gelmesi çok kolay. Pesto için yeşillik olarak fesleğen kullanıyoruz ama yerine herhangi bir yeşilliği kullanarak da aynı mantıkla yapılabilir aslında. Bu yeşillik ıspanak, roka, belki biraz maydanoz, tadını seveceğiniz her şey olabilir.
Pestonun asıl tarifinde içine kullanılan çam fıstığı, ama malumunuz çok pahalı bir kuruyemiş. Bunun yerine bence en güzel kullanılabilecek olanı ceviz, ama fındık, fıstık, badem kullananlar da var.
Pestonun olmazlarından biri de sarımsak. Bunu değiştiremiyoruz, yerine başka bir şey koyamıyoruz ve mümkünse de Taşköprü sarımsağı kullanıyoruz. Bazı tariflere baktım da 8-10 diş sarımsak ekleyenler var. Eğer Taşköprü sarımsağını biliyorsanız bu kadar çok koyamayacağınızı da bilirsiniz. Sadece aroma barındıran sarımsakları dilediğiniz kadar ekleyin ama gerçek sarımsak da miktar için dikkatli olun derim.
Malzemeleri karıştırmak için de güzel bir zeytinyağı da kullanmak iyi olacaktır. Aslında pestonun anlamı “ezmek”tir ve içindeki malzemeler ezilerek birbirine karıştırılır ama blendır çıkınca mertlik bozulur ve bızlatma ile pestolar yapılır.
Son olarak eklenecek malzeme parmesan. Burada da hemen her yerde bulamayacağınızı, bulduğunuz gerçek parmesanların fiyat açısından biraz yüklü olacağını tahmin edebiliyoruz. Bu yüzden her ne kadar bir takım kişiler “parmesansız olmaz” dese de ben olabileceği kanaatindeyim. Benim buradaki peynir tercihim İzmir Tulum ya da Koçulu eski kaşar.
Malzemelerin ayrıntıları böyle. Hazırlık aşamasında kuruyemişlerin lezzetini ortaya çıkarmak için yağsız tavada kavurmak, sarımsakların düzgün dağılımını sağlamak için macun kıvamına gelene kadar tuzla dövmek, peynirleri rendeleyip eklemek gerekiyor. Hazırlanan sosu pizzaların üzerine kullanabilir veya makarnalara ekleyebilirsiniz. Ya da kızarmış eski mayalı ekmek üzerine labne ile sürüp domatesle birlikte çok güzel bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız da bir kere yapmakla uğraşıp sonra fazlasını poşetlere bölerek derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
PESTO
Malzemeler
- 4 demet fesleğen
- 260 gr parmesan
- 180 gr ceviz
- 2-2.5 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 diş sarımsak
Talimatlar
- Fesleğenleri yıkayıp kurutucuda fazla suyunu akıtıp mutfak havlusu üzerinde iyice kurumalarını sağlayın, üzerinde su kalmasın.
- Cevizleri yağsız tavada biraz renk alıncaya kadar kavurun. Bir miktar cevizi çıkarıp yerine çam fıstığı da ekleyebilirsiniz. Sonra başka bir kaba alın, soğusun.
- Sarımsakları soyup küçük parçalar halinde doğradıktan sonra biraz tuz ekleyerek dövün ve macun kıvamına getirin.
- Parmesanı ya da eski kaşarı rendeleyin.
- Önce fesleğenle sarımsakları rondada parçalayın. Sonra zeytinyağını ekleyin. 1 bardağa yakın zeytinyağını ayırın sonra gerektiği kadar eklersiniz.
- Parmesanı ekleyin, o da karıştıktan sonra cevizleri ilave edin. Bu aşamalarda kıvamı koyu olarak görürseniz zeytinyağı ile açarsınız. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.