SADE DONDURMA

Havaların ısınması ile birlikte dondurma da tatlıların arasında aklımıza gelir oldu. Oysaki dondurma her mevsim tüketebileceğimiz bir tatlı türü. Ama sanırım bu bir şartlanmadan kaynaklı olarak sıcaklarla bağdaştırılıyor. Hatta soğukta dondurma tüketenlerin ve dondurmayı tüketip hasta olanların baş suçlusu da dondurma oluyor. Oysaki bu durumun dondurma ile alakası pek yok.

Dondurma yapımında iki esas malzeme süt ve şeker. Kıvam arttırmak için ise yumurta sarısı veya bizde salep kullanılıyor. Ben sade dondurma yapımında salep kullanmadan yanayım. Ama eğer meyveli dondurma yapacaksam baz olarak yumurta sarılı tarifi kullanıyorum.

Sade Dondurma Nasıl Yapılır?

Süt: Kullanılan sütün yağ oranı yüksek olmalı, bu yüzden pastörize sütler yerine kaynamış soğumuş inek sütü kullanmayı tercih edin.

Salep: Piyasada pek çok salep var ama gerçek ve saf salep kullanmanız gerekiyor. Bunların çok az miktarı bile yeterli oluyor. Süte karıştırmadan önce de toz şekerle karıştırırsanız birden topaklanmasını önlemiş olursunuz.

Ekipman: Dondurma makinası olmadan da dondurma yapabilirsiniz. Ama biraz daha fazla zaman ve enerji gerekecektir. Çünkü o zaman her saat başı güzelce çırpmanız, buzluğa girince de donma olana kadar karıştırmaya devam etmeniz gerekecektir. Oysa ki makinanız varsa bunu kendi kendine makine çok daha kolay yapacaktır.

SADE DONDURMA

Hazırlama Süresi 15 dk
bekletme 1 gün
Kategori Tatlı
Porsiyon 10 kişi

Malzemeler
  

  • 1 lt süt yağlı
  • 300 gr toz şeker
  • 1 yemek kaşığı salep

Talimatlar
 

  • Şekerin 1-2 yemek kaşığını ayırın. Sütle kalan şekeri tencereye alıp ısıtın ve şeker erisin.
  • Ayırdığınız şekerle salepi karıştırın. Ocağı kısıp sütü karıştırırken bu salepli karışımı azar azar ekleyin. Karıştırmaya devam ederek pişirin.
  • Süt kaynayınca ocaktan alın ve -üzeri kapalı olarak soğumaya bırakın. <soğurken arada bir çırparak karıştırın.
  • Soğuyunca buzdolabına kaldırın en az 4-5 saat bekletin.
  • Dondurma makinasına alın ve 20-25 dakika karıştırın. Sonra dondurma kabına koyarak buzluğa kaldırın. Donduktan sonra tüketebilirsiniz. Bunun için de 5 dakika önceden çıkarıp bekletip sonra servis edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir