Bu sene turşumu gayet bilimsel olarak yapıyorum. Şerife Aksoy’dan öğrendiğim şekliyle turşularımı kuruyorum. Her zaman tuzu ya az geliyordu, turşum eriyordu, ya da fazla gelip tuzdan yenmiyordu. Şerife hanımdan tuzun %5 oranında olması gerektiğini öğrendim. O Yüzden her 1 litre suya 50 gr kaya tuzunu ölçerek kullanıyorum.
İşe önce pazara giderek turşuluk malzeme almakla başlıyorsunuz. Bu sıralar acur, kornişon ve biberler var. Malzemeleri güzelce yıkayıp saplarını kısaltıp çürüklerini ayırdıktan sonra bir kenarda bekletiyorsunuz. Bu arada bol miktarda su kaynatmanız lazım. Kaynamış suya tuz miktarını ayarlayarak koyduktan sonra erimesi için bekletiyoruz. Biraz soğuduktan sonra da sirke ekleyeceğiz. Burada sirke tercihi bence size kalmış. Beyaz sirke olarak da öneriliyor ama ben kendi yaptığım sirkelerden kullandım. Limon ve greyfurt sirkesini tercih ettim. Elma da olabilir. Her litre için 200 ml sirke koyacağız.
ullandım. Malzemeler hazırsa cam kavanozun dibine sarımsakları koyuyoruz. Sonra turşuluk malzemeleri içine ister karışık ister ayrı ayrı koyuyoruz. Kavanoz tamamen dolunca kaynamış suyu ile doldurup kabarcıklar çıkmasını bekliyoruz. Kabarcıkları çıkması sona erince bu suyu boşaltıp tane birer kaşık karabiber, hardal tohumu, 1-2 tane defne yaprağı, 3-5 dilim limon, 3-5 tane limon tuzu koyup hazırladığımız turşu suyunu tamamen dolduruyoruz. Üzerini asma yaprağı varsa onunla kapatabiliriz. Kapağını sıkıca kapatıp bir süre taşar diye tezgahta beklettikten sonra karanlık bir yere kaldırıyoruz. 15-20 gün sonra turşumuz hazır….
Bu da acı biber turşusu. Yine aynı yöntemle yapıldı. Tek farkı biberleri doğrayarak koydum.