Firik bulguru orta ve güneydoğu Anadolu’ya özgü bir buğday türü. Ben de bu sene yaptığımız Antep ve Hatay gezisi sayesinde kendisiyle tanıştım. Firik buğdayının ateşte kavrulması ile yapılıyor. Rengi yeşilimsi bir bulgur ve isli bir tadı, fındığımsı bir aroması var.
Bu tadın ortaya çıkışı konusunda birkaç hikaye mevcut. Bence en akla yatkın olanına göre savaşlar sırasında ülkelerine gelen yabancıların eline geçmemesi için buğdaylarını daha yeşilken toplayıp depolara koyarlar. Ama şehirlerine saldıran ve her yeri yakıp yıkan insanlar bu depoları da yakarlar. Sonradan yangın yerlerini temizlerken de bu buğdayları elleriyle sürterek kabuklarını ayıklarlar ve yenebildiğini fark ederler. Daha lezzetli bu buğdayı bu şekilde tüketmeye karar verirler.
Bu bulgurun tadından başka bir özelliği de yük sek lif oranına sahip olup düşük glisemik indeksinin olmasıdır. Protein ve kalsiyum içeriği yüksek, karbonhidrat içeriği ise düşüktür. Pilavı yapılırken normal bulgurla karıştırılarak yapılması daha iyi oluyor. İçine katılan kuru soğan ve salça çeşitleri de lezzetini arttırıyor. Tuz ve karabiberin yanında katılan pul biberle hafif acımsı olunca daha bir leziz oluyor.
FİRİK PİLAVI
Malzemeler
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı firik bulguru
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 su bardağı su
- 1 çay bardağı tavuk suyu
- Tuz, karabiber, pul biber
Talimatlar
- Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alın, ısıtın.
- Kuru soğanı ince doğrayın, yağda kavurun, sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Suyu ve tavuk suyunu ilave edin. Kaynayınca yıkanmış bulgurları koyun, baharatları ekleyin. Ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın.
- Tamamen suyunu çekince ocaktan alın, üzerine havlu kapatıp demlenmeye bırakın, sonra servis edin.